Engelli Dostu Çalışma Alanları – ADA Uyumluluk Nedir?

Ofislerde Engelli Dostum Dönem

engelli dostu ofis Engelli Amerikalılar Yasası (ADA: Americans with Disabilities Act) 1990 yılında yürürlüğe giren bir A.B.D. yasası, amacı ise engelli bireylerin yaşadığı zorlukları bir nebze olsun ortadan kaldırmak. 1964 yılında oluşturulan Sivil Haklar kanunu ile; ırk, cinsiyet, din, etnik köken gibi birçok alanda ayrımcılıkların önüne geçilirken, Engelli Amerikalılar Yasası ile bu kapsam geliştirilerek özellikle firmalardaki engelli çalışanların makul çalışma ortamlarına kavuşması sağlandı. Günümüzde ADA, en gelişmiş engelli dostu düzenlemelerden biri olarak kabul edilmekte ve tüm Dünya’da engelli dostu alanların oluşturulmasında aksesuar seçiminde önemli bir rol oynamakta.

Bu devrim niteliğindeki gelişmeyi takiben engelli dostu giriş rampaları, engelli dostu tuvaletler ile birlikte birçok ofis alanı eşit ulaşılabilirliğe kavuşarak Amerikan çalışma ortamını baştan aşağı değiştirdi. Ancak 1990’da kanun yapıcılar internetin iş yapmak için anahtar bir bileşen olduğunu hatta global ticaretin omurgasını oluşturacağını tahmin edemezlerdi. Bugün bilgisayar başında çalışan milyonlarca insanın yer aldığı ofislerde ADA sayesinde engelli dostu kapılar, masalar ve banyolar oluşturmak mümkün.

Engelli dostu çalışma alanların oluşturulmasında Dünya’da ilk sırada gelen firmalardan olan Bradley Corp. Lavabo Sistemleri sorumlusu Jon Villwock’a göre engelli dostu bir alan tasarlarken en çok dikkat edilmesi gereken konular; kullanım kolaylığı ve dayanıklılık. Geleneksel kapı kapatıcılara göre çok daha düşük bir efor sarf ederek açılabilen, 1.000.000 açma kapama ömrü test raporları ile belgelenmiş olan Colcom ürünleri, tüm Dünya’da engelli çalışma alanlarındaki gereksinimleri karşılaması nedeniyle ilk sırada tercih edilmekte.

Banyonuz Engelli Dostu mu?

engelli banyo 2010 yılında yapılan güncellemeyle birlikte bir engelli banyosunda lavabonun 30” x 48” (76,2 cm x 121,92 cm) alana sahip olması ve kapının açılma sırasında bu alana girmemesi gerekiyor. Ölçüm bireyin ayakları için 9” (22,86 cm) ve dizleri için 27” (68,58 cm) düşey açıklık bırakılması ile başlıyor ve tuvaletin orta noktasından yan duvara 16” ile 18” (40,64 cm – 45,72 cm) arası bir boşluk bırakılması gerekiyor. Tekerlekli sandalyenin manevra yapabilmesi için ise yan duvardan 60” (152,4 cm), arka duvardan ise 56” (142,24 cm) dairesel boşluk olması gerekmekte. Elbette yine bu alana da kapının açılma esnasında girmemesi gerekiyor.

Banyo kapılarında yapılan en büyük hatalardan biri de kapıların içeri açılabilir şekilde konumlandırılması. Kapının içeri açılması nedeniyle içeride tekerlekli sandalyenin manevra alanının kapatılması yüzünden, engelli birey içeri girdiğinde kapıyı kapatacak şekilde bir manevra alanı bulamıyor. Çift yöne çalışabilen yapılarının yanı sıra, kolay bir şekilde kapının kendi kendini kapatmasını sağlayan Colcom Hidrolik Menteşe serisi banyo kapılarının kullanımında da engelli bireylere büyük kolaylıklar sunuyor.

Kapınız Engelli Dostu mu?
ADA kapı gereksinimlerine uyum için kapının minimum eforla açılması gerekmekte. Kapılar en az 32” (81,28 cm) genişliğinde olmalı ve 90° açılabilmeli. Yüksek kapı genişliği kapasiteleri ve kolay açılabilir özellikte olmaları Colcom Hidrolik Menteşe serisini engelli dostu alanlarda kullanılabilir kılıyor. Bununla birlikte çalışma alanınızın engelli dostu olması için yapılabilecek birçok çalışma da mevcut. Koridor ve yürüyüş yollarındaki açıklıklar, su soğutucu ve sebillerinin yüksekliklerinin ayarlanması gibi birçok noktaya özen göstererek çalışma ortamınızı engelli dostu hale getirebilirsiniz.

Kaynaklar:
https://www.buildings.com/article-details/articleid/9242/title/the-ada-compliant-restroom
https://www.linkedin.com/pulse/what-ada-compliance-lodovica-pasotti/